traren
  • +90 551 244 20 28

Neyzen Niyazi Sayın

20 Ocak 2018
Neyzen Niyazi Sayın

Okul sıralarında çeşitli spor dallarıyla ilgilendi ve dereceler aldı. Âileden gelen müzik terbiyesiyle genç yaşta mûsikîyle ilgilenmeye başladı. Okul sıralarında ağız mızıkası ve armonika çalmaya başladı. Zamanın manevi atmosferi içerisinde Câmi Mûsikîsini öğrendi.

Tanbûrî Cemil Bey’in plâkları, câmi mûsikîsi ve eski İstanbul Kültürü içerisindeki mûsikî meclisleri Niyazî Sayın’ı bu günlere hazırladı.

Neyzen Niyazi Sayın'ın bu günlere gelmiş olmasını sağlayan güzelliklerin başında gramofondan dinlediği tanburi cemil beyin taksimleri çok önemli bir yer tutar.

O günün atmosferi içinde gerek evlerden, gerekse camilerden ve bilhassa minarelerden gelen sedalar da, kendilerini bu günlere getiren güzellikler arasındadır. 1947 yılında, semtlerinin camiinde, bir ikindi ezanı neyzen niyazi sayını, kimin okuduğunu öğrenmek için cami kapısına götürdü.


Oradan çıkanlar içerisinde mahallenin büyüklerinden mustafa düzgünman ile karşılaştı. ezanın kimin tarafından okunduğunu sordu, bu durum mustafa düzgünmanın çok hoşuna gitti. cevap olarak; kendisinin okuduğunu söyledi ve ilaveten;eğer istersen gel bizimevde dini eser meşk ediyoruz dedi.

1947’de Ebruzen Mustafa Düzgünman ile mûsikî meşklerine başladı. Mustafa Düzgünman, Neyzen Niyazi Sayın ‘a istidadının doğrultusunda çok yardım etmiş ve mensup olduğu diğer sanatlarda da önder olmuştur. Mustafa Düzgünman’dan ilâhî eserlerin yanısıra ebru, cilt ve fotoğrafçılığı, Tesbih kolleksiyonu konusundaki bilgileri de ondan öğrendi. 4 Mart 1948. İlk olarak Yenikapı Mevlevîhânesi Şeyhi Abdülbâkî Dede’nin oğlu Neyzen Gavsi Baykaradan iki ders aldı.

O sıralarda Hezarfen, büyük hattat Necmeddin Okyay vâsıtasıyla, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi müdürü ve Güzel Sanatlar Akademisi resim hocalarından Halil Dikmen ile derslere başladı. On beş yıl Halil Dikmen’le çalıştı. Ayrıca hocasından resim dersleri de aldı. Bu yıllarda Konservatuara da devam etti.

1954-1956 yıllarında İstanbul Radyosu’nda müzik yayınlarında görev aldı.

1956-1969 yılları arasında İstanbul Belediyesi Konservatuarı İcrâ Heyetinde vazife aldı.

O devirlerde yeni kurulan İstanbul Devlet Konservatuarı’nda öğretim görevlisi olarak vazîfe aldı.

1980 yılında Amerika’da Seattle Üniversitesi’nde (University of Washington) bir yıl kadar Tanbûrî Necdet Yaşar ile Türk Mûsikîsi eğitimi verdiler.Ayrıca İngiltere, Almanya, Fransa, gibi ülkelerle konserler vererek Türk Mûsikîsi’nin tanıtımı açısından önemli hizmetlerde bulundu.

Ama her şeyden evvel ahlak; çok sevdiği mesut cemil beyin tanburi cemil bey hakkındaki "babamın ahlakı sanatından üstündür". Sözünü hatırlatarak sanatta gayenin cemiyete ahlaklı insanlar yetiştirmek olduğunu her fırsatta ifade eden neyzen niyazi sayına göre; üstün ahlaka sahip olmayanlar, sanatta başarılı olamazlar.Sırası ile; Mustafa Düzgünman, Şeyh Hayrullah Efendi, Mızıkalı Muhiddin Efendi, Zekâî Dedenin talebesi Kadırgalı Hüseyin fahrettin efendi, Hafız Ali Efendi, Kadıköylü Vahit Bey, Emin Ongan, Şefik Gürmeriç ve Bilhassa Mesut Cemil Bey gibi hocalardan feyz almış olduğu söylenebilir. Neyzen Halil Dikmen hocasının başta ney olmak üzere her hal ile kendisine olan yardımlarını hiçbir zaman unutamamaktadır.

Bir köklü ekol olan ney tavrının, kendileri son mümessilleridir.

Yarım asra imzâsını atmış bulunan Niyâzî Sayın görevine hâlen İ.T.Ü. Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuarı’nda öğretim görevlisi olarak devâm etmektedir.

Neyzen niyazi sayının ney icrasında yeni kalıplar ve pozisyonlarla bir dönüm noktası teşkil ettiği, bu manada geleneği kendi içinde yenilediği ortak kanaattir. Neyde, bir “neyzen niyazi sayin öncesi ve neyzen niyazi sayin sonrasından söz etmek gerekir. Bazı pozisyonların ve baskı şekillerinin eksikliği dolayısıyla eskiden kürdîlihicâzkâr, şedd-i-arabân, nihâvend gibi makamlarla taksim bile yapılamazken, bugün çoğu niyazi beyin talebesi olan genç neyzenler onun açtığı yolda mucizevi başarılar göstermektedirler.Perdeleri büyük bir titizlikle kullanması, nefes hakimiyeti ve benzersiz legatosuyla, mûsikî tarihinde seçkin bir yer edinen neyzen niyazi sayin; ney açarken 26 lı birim sistemine ilaveten kullandığı kaydırma sistemi ile de gelecek kuşaklara örnek bir liderlik ve ekol sergilemektedir.

7951 Görüntüleme

Şanlıurfa Balıklıgöl Ney Yapım Merkezi, Ateş Usta ney atölyesi, ney, neyzen, ney dinletisi, ney dersleri, ney çeşitleri, ney fotoğraf galeri, ney video galeri, ney sohbetleri

Şanlıurfa Balıklıgöl Ney Yapım Merkezi, Ateş Usta ney atölyesi,

Ateş Usta

  • Adres

    Göl Mahallesi Rızvaniye Cami Avlusu No:11 63200 Balıklıgöl/Şanlıurfa

  • Email

    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  • Telefon

    +90 551 244 20 28

Sosyal Medya

İletişim Formu

  Posta Gönderilemed,   E-postanız gönderilmiştir.
Üst