Başpare Nedir ?
Başpare kelimesine sözlük anlamı olarak baktığımızda "baş parçası" anlamına gelmektedir Neylerin üflenen kısmındaki parçaya verilen isimdir
Başpare: Ney'in kamışının baş tarafına fildişi, abanoz yahut şimşir gibi malzemelerden yapılarak takılan parçaya verilen addır.
Ortadoğu ülkelerinde kullanılan ney sazından, Anadolu’da kullanılan ney sazını ayırt eden önemli bir bölümdür başpare. Genellikle manda boynuzundan yapılır.
Sesin daha gür ve temiz çıkmasını sağlar.
Manda boynuzu başparenin kalitesini belirleyen en önemli etmenlerdendir. Boynuzun 25 yaşlarında yani doğal ömrünün sonlarında ölmüş bir mandadan alınmış olması, yapısında çatlak ve kırık olmayacak şekilde sıkı olması ve ölçülere uygun olarak özenle hazırlanıp doğru şekilde cilalanmış olması önemlidir.
Manda boynuzu, tornada başpare haline getirildiğinde yüzeyi tamamen pürüzsüz ve çok düzgün olur. Hava, üzerinden kolaylıkla kayıp geçer ve üflendikçe genleşerek kamışa iyice oturur. Bu sayede neyden güzel bir tını almamızı sağlar. Bu nedenle en iyi ney sesleri için Başpare bölümü manda boynuzundan yapılanlar tercih edilmektedir.
Fakat günümüzde manda boynuzunun zor bulunması ve pahalı olması sebebiyle en çok sert bir plastik olan "derlin" malzemesinden yapılmaktadır. Eğer kaliteli, iyi işlenmiş ve yüzeyi pürüzsüz derlin bir başpareden üflüyorsanız boynuz başparedeki tınıya yakın bir tını alabilirsiniz.
Ahşap çeşitleri(abanoz, şimşir, gül gibi en sert ağaçlardan), plastik çeşitleri, fil dişi, koç boynuzu gibi malzemelerden de üretilmektedir.